Loading..

Lütfen Bekleyiniz...

Tereyağı

Ürün Özellikleri

Tarihçe

İlk tereyağı üretiminin hayvancılığın başlaması ile gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. Bu konudaki en eski kaynak, M.Ö. 3 bin yılına ait Sümer mozaikleri… Antik dönemde, Akdeniz bölgelerinde tereyağı üretimi bilinmekle birlikte, sadece kozmetik ilaç olarak kullanıldığı sanılıyor. Orta çağda ise çok önemli bir ticari mal haline gelen tereyağı için özel fıçı ve kovalan icat edilirken,  19’uncu yüzyılda, sanayi devrimi ile birlikte büyük mandıra ve tereyağı işletmeleri kuruluyor.

Bileşiminde, süt yağı, su, süt şekeri, mineraller, kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler, aromalar ve proteinlerin bir araya geldiği tereyağı; gıda ve kozmetik sanayinin ‘vazgeçilmez ve yedeksiz’ hammaddeleri olarak tanımlanıyor.

Türkiye

Türkiye’de 2016 yılında 57 bin 609 ton tereyağı üretimi gerçekleştirildi.

Atatürk Orman Çiftliği

Tesislerimizde, 1930 yılından beri, tereyağı üretimi yapılıyor.

Pastörize süt ve yoğurt  üretiminden elde edilen krema, tereyağı üretiminde kullanılıyor.  Krema pastörizatöründe 80-85 derecede pastörize edilen krema, olgunlaşma tankında; 12 derecede, de 1 gece aromalanması için bekletiliyor.  Yayıklama işleminin ardından, soğuk su ile yıkanıp paketleniyor ve soğuk hava deposuna alınıyor. Her aşamasında, besin değeri ve hijyen konusunda analizler yapılıyor.

Kalite ve Gıda Yönetim Sistemi Politikamız İçin Tıklayınız


Enerji ve Besin Öğeleri