Loading..

Lütfen Bekleyiniz...

Bal

Ürün Özellikleri

Tarihçe

40-50 milyon öncesinden beri yeryüzünde varlıklarını sürdüren arıların altın değerindeki ürünü olan balın keşfi, 40 bin yıl öncesine dayanıyor. Ama yaygın bir şekilde kullanılması M.Ö. 7 bin dolaylarına denk geliyor. Valnsia’daki LaAranas Mağarası’ndaki duvar resimleri, bal toplayıcılığının o yıllarda başladığını gösteriyor. İnsanların yerleşik düzene geçip, çiftçilikle uğraşması ile beraber, kovan üretimi de başlıyor ve M.Ö. 6 bin yılları, bugünkü arıcılığın başlangıç tarihlerini oluşturuyor.

Yüzyıllarca bilgeliğin ve yaratıcılığın kaynağı olarak görülen bal, pek çok güzellik ve sağlık reçetesinin de başrol oyuncusuydu! Hipokrat tarafından, yüksek ateş, yaralanma, ödem ve iltihaplanmalara karşı ‘reçete’ olarak sunulan bal ve arıcılık ile ilgili ilk ciddi araştırmalar, Antik Yunan’da M.Ö. 600 yıllarında gerçekleştirildi ve ünlü düşünür Aristoteles (M.Ö. 384-322) arıcılık ile literatür oluşacak ilk kitabı yazdı.

Mucizevi bir besin kaynağı olan bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak, yutulan nektarın, arıların bal midesi denilen organlarında değişime uğramasıyla oluşuyor. Kovandaki hücrelere yerleştirilen ve üzeri mumdan bir kapakla örtülen bal, arılarca sağlanan özel havalandırma sistemi sayesinde bildiğimiz tat ve kıvama geliyor.

Bal üretiminde yarım kilo ham nektarı toplamak için 900 arının bir gün boyunca çalışması gerekirken, toplanan bu nektarın ise ancak bir kısmı bala çevrilebiliyor.  Elde edilen balın miktarı getirilen nektarın şeker konsantresine bağlı bulunuyor.  Bal; nem, güneş ışığı, kaynatma gibi sıra dışı etkiye maruz kalmadıkça bozulmuyor ve zaman faktöründen etkilenmiyor.

Türkiye

Türkiye’de 2016 yılında, 105 bin 727 ton bal üretildi.

Atatürk Orman Çiftliği

Türkiye’nin farklı bölgelerinden, doğrudan üretici, üretici birlikleri ve kooperatiflerden gerekli tüm analizleri yapıldıktan sonra alıyoruz.  Bal alımında, şeker dağılımı, C4, prolin, naftalin, antibiyotik ve pestisit kalıntı analizleri yaptırıyor ve farklı yayla çiçek ballarının harmanlayarak, sunuyoruz.

İlk yıllarda sadece süzme çiçek balı olarak yapılan bal üretimize, çam balı üretimini de eklemiş bulunuyoruz. 

Meyvesuyu ve Bal Fabrikası Politikası İçin Tıklayınız

For FSSC 22000 Food Safety Management System Certification, Click Here 

FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikasyonu İçin Tıklayınız 

TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Sertifikasyonu İçin Tıklayınız

For TS EN ISO 9001 Quality Management System Certification, Click Here


Enerji ve Besin Öğeleri