Loading..

Lütfen Bekleyiniz...

Peynir

Ürün Özellikleri

Tarihçe

İlk üretimi için önerilen tarih, M.Ö. 8 bin (koyunun evcilleştirildiği tarih) ile 9 bin yıla kadar değişen peynirin Orta Doğu insanları ve Orta Asya göçebe Türkleri tarafından yapıldığı düşünülüyor.  O zamanlar yiyecekleri saklayıcı özelliği nedeniyle hayvanın derisi ya da iç organları kullanılmaktaydı. Bu iç organlardan olan midede (işkembe) saklanan sütün, buradaki enzimlerle (kültürle) mayalanması üzerine lor haline gelmesinin, ilk peyniri oluşturduğu tahmin ediliyor.  Bir başka teori ise, peynir üreticiliğinin sütü tuzlamak ve basınç altında tutmak sonucu geliştiği yönünde…

Peynir yapıcılığı ile ilgili ilk yazılı kaynak, M.Ö. 2 bin’li yıllara, Mısır'daki mezar yazıtlarına dayanıyor. Antik zamanlarda yapılan peynirin, ekşi ve tuzlu olduğu ve günümüz feta ve beyaz peynire benzediği tahmin ediliyor.

Koyun, inek, keçi sütünden yapılan ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan peynir, ayrı zamanda, börek, pide, makarna ve diğer hamur işlerinde de ‘lezzet unsuru’ olarak kullanılıyor.

Türkiye

Türkiye’de 2016 yılında 638 bin 397 ton inek peyniri, 22 bin 579 ton da koyun, keçi, manda peyniri üretildi.

Atatürk Orman Çiftliği

Tesislerimizde, 1930 yılından beri, kaşar peyniri ve beyaz peynir üretimi yapılıyor.

Çiğ sütler, arındırma ve pastörize edilme işlemlerinden sonra yoğurt ünitesine gönderiliyor ve burada teknelere alınıyor.  Bu sütlere 20 dakika ara ile peynir kültürü katılıyor ve peynir enzimi ile beraber mayalanması bekleniyor. Oluşan pıhtı, kesildikten sonra, 30 dakika olgunlaşmaya bırakılıyor. Peynir altı suyu, alındıktan sonra teleme baskı yapılıyor ve salamurada bekletilip, paketlere dolduruluyor. Belli bir asitlikte, paketlerin ağzı kapatılıyor ve soğuk havaya alınıyor.

Kalite ve Gıda Yönetim Sistemi Politikamız İçin Tıklayınız


Enerji ve Besin Öğeleri