Loading..

Lütfen Bekleyiniz...

Kaya sarmaşığı

Latince :Hedera sp
Familya : ARALİACEAE
Anavatanı : Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya
Mekan : Dış Mekan
Grup : Sarmaşıklar

Tanımı: Her dem yeşil tırmanıcı ve yerde sürünücü bitkilerdir. Yaprakları yeşil, sarı, gümüşi renklerde,  sarmal dizilişli ve dilimlidir. Meyveleri siyah renkli, salkım şeklinde ve içerisinde 3-5 tohum bulunur.

Işık İsteği: Yazın yarı gölge veya gölge yerlerde bulundurulmalıdır. Yoğun gölge yerlerde yapraklardaki alaca rengin solgunlaştığı, giderek tümüyle yeşil renkte yaprakların oluştuğu görülür.

Sıcaklık İsteği: Donlara dayanıklıdır. Donlardan zarar görmeleri hâlinde bu zararı ilkbaharda kolaylıkla telafi edebilirler.

Toprak İsteği: Toprak isteği bakımından seçici değildirler. Alkalik ve nemli topraklarda yetişirler.

Sulama:  Yazın bitkilere bol su verilmeli, çok sıcak havalarda yapraklara su püskürtülmelidir. Sıcaklıkların düşmesiyle dinlenme dönemine giren bitkilere fazla su verilmemelidir.

Gübreleme: Her 2 yılda bir Ocak-Mart aylarında haftada bir kez 0,5-1 g/1 kompoze gübre verilir.

Budama: Budamaya elverişli bir bitkidir. İlkbahar aylarında aşırı soğuk ve donlardan zarar görmüş dallarda budama yapılabilir.

Üretimi: Tohum ve çelikle üretilir.

Hastalık ve Zararlılar: Önemli hastalıkları ödem, bakteriyel yaprak lekesi, kök çürüklüğü ve küllenme, zararlıları ise kırmızı örümcekler ve yaprak bitleridir.