Karaçam
Latince :Pinus sp.
Familya :
PINACEAE
Anavatanı :
Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika, Batı Hindistan, Kuzey Afrika ve Endonezya
Mekan :
Dış Mekan
Grup :
İbreliler
Tanımı: Her dem yeşil 70 m’ ye kadar boylanabildiği gibi çalı formunda olanları da vardır. Gençlik dönemde piramidal yapıdayken ileri dönemlerde bu form bozulmaktadır. Yaşlı gövdelerde kabuklar derin çatlaklı ve kalındır. Tomurcuklar reçineli olup bol sayıda kiremit dizilişli pullara sahiptir. Yaprakları iğne şeklinde olup 2, 3, 5’i bir arada bulunur. Yapraklar en fazla 4 yıl bitkide dökülmeden kalabilirler. Yaprakların uzunlukları iklime bağlı olarak değişmektedir. Kozalakları çok kısa saplı, dala oturmuş durumda, parlak sarımsı kahverengi, simetrik, 5–8 cm çapındadır.
Işık İsteği: Bol güneşli ortamlarda yetişir.
Sıcaklık İsteği: Kurak iklim koşullarında yetişebilen türleri olduğu gibi nemli ortamları seven türleri vardır.
Toprak İsteği: Toprak isteği bakımından seçici değildir. Her türlü toprakta rahatlıkla yetişebilmektedir. Drenajı iyi topraklarda güzel yetişir.
Sulama İsteği: Çamlar genellikle kuvvetli bir kök sistemine sahiptir. Kazık kök yaparlar. Bu nedenle de kuvvetli rüzgârlardan ve uzun süren kuraklıklardan zarar görmezler.
Budama: Budanmaya ihtiyaç duymamaktadır.
Üretimi: Tohumla, bazen aşı ile üretilmektedir.
Hastalık ve Zararlılar: Yaprak biti, kabuklu bit, kırmızı örümcek en çok görülen zararlılardır. Kök çürüklüğü ve pas ise en çok görülen hastalıktır.