Loading..

Lütfen Bekleyiniz...

Dondurma

Ürün Özellikleri

Tarihçe

İlk kez Roma İmparatorluğu döneminde Roma’da üretildiği bilinen dondurma, tüm dünyada tercih edilen bir tür soğuk tatlı… Şeker ile çeşitli meyve suları veya sütün dondurulması suretiyle elde edilen dondurma, A, B, D vitaminleri ve kalsiyum, yağ, protein ve fosfor yönünden zengin bir gıda…

Kendine has dondurması olan İngiltere, Finlandiya, Yunanistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Almanya ve İtalya gibi ülkelerin arasında Türkiye de bulunuyor.

Türkiye’de dondurmanın başlangıcı hakkında kesin bir bilgi bulunmuyor ancak yaklaşık 100 yıl önce ilk dondurmanın İstanbul’da yapıldığı daha sonra Anadolu illerine geçtiği tahmin ediliyor. Başlangıçta belirli kitlelerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tanınmış lokanta ve otellerde imal ediliyor daha sonra; ev, sokak ve dükkan dondurmacılığı şeklinde bir gelişme gösteriyor. 1970’lere kadar, teknik bilgi ve modern ekipmanlardan yoksun küçük ölçekli işletmelerde alışılagelen usullerde imal edilen dondurma üretimini gerçekleştiren ilk modern müessese, 1957’de işletmeye açılan Atatürk Orman Çiftliği Pastörize Süt ve Mamülleri Fabrikası…  Bunu 1970’de kurulan ve 1974’de de dondurma üretimine başlayan İzmir Süt Mamülleri Sanayii A.Ş. izliyor,  1980’li yılların başlarından itibaren de sanayii hızlı bir gelişme gösteriyor.

Türkiye’de dondurma yapımına ilişkin ilk belge, 1856 yılına ait Ali Eşref Dede’nin Yemek Risalesi adlı yazma eser…  Kitapta,  dondurma yapımı hakkındaki bilgiler, Süt Dondurması başlığı altında verilirken, basılı ilk eser ise 1894’de yayımlanan Ayşe Fahriye’nin Ev Kadını adlı kitabı… Kitapta kaymaklı ve çeşitli bazı meyveli dondurmaların yapımından bahsediliyor.

Türkiye

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de, 2015 yılında 340 bin ton dondurma üretildi

Atatürk Orman Çiftliği

1957’de işletmeye açılan Atatürk Orman Çiftliği Pastörize Süt ve Mamülleri Fabrikası, teknoloji geliştikçe yenilendi. Bugün tesislerimizde  pastörize edilen sütler,  dondurma ünitesine gönderilerek, harç maddelerinin katılımıyla miks elde ediliyor. Soğutularak, 1 gece olgunlaşmaya bırakılan, bu miksler, daha sonra dondurma makinelerinde dondurularak, dolum yapılıyor. Sıfırın altında, 18-25 dereceler arasında sertleştirilerek, depolanan dondurmalarımız için her aşamada analiz yapılıyor.


Enerji ve Besin Öğeleri