Loading..

Lütfen Bekleyiniz...

Meyve Suları

Ürün Özellikleri

Tarihçe

Gıda kodeksine göre meyve suyu, yüzde 100 meyve içeren bir içecek olarak tanımlanıyor. Dünyada 1896, Türkiye’de ise pilot ölçekte olmak üzere Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi önderliğinde ;1956 yılında üretimine başlanan meyva suyu sektöründe, meyve suyundan başka iki ana ürün daha bulunuyor. Bunlar, yüzde 25-50 meyve içeriği ile ‘meyve nektarı’, yüzde 10 meyve veya meyve püresi içeriği ile ‘meyveli içecekler’… Aromalı içeceklerde ise meyve oranı yüzde 1’den daha az yer alıyor.

Meyve suları ısı veya çözücü kullanılmadan taze meyvelerin ezilmesi veya sıkıştırılması ile hazırlanıyor.

Türkiye

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) verilerine göre meyve suyuna işlenen meyve miktarı 2015 yılında 958 bin ton olarak gerçekleşti. Meyve suyuna işlenen meyveler arasında elma yüzde 47,8 pay (458 bin ton) ile ilk sırada geliyor. Bu ürünü yüzde10,9 pay (104 bin ton) ile şeftali, yüzde 10,4 pay (100 bin ton) ile nar, yüzde 9,3 pay (89 bin ton) ile portakal ve yüzde 6,3 pay (60 bin ton) ile vişne takip ediyor. Havuç (siyah ve sarı), kayısı, üzüm, limon, ayva, domates ve çilek ise meyve suyuna işlenen diğer meyve sebzeleri arasında bulunuyor.

Atatürk Orman Çiftliği

2008 yılında, tamamen yenilenen meyve suları ve bal ünitelerimizde, son teknoloji ile üretim yapılıyor. Üretimlerimizde;   Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Kalite Yönetim Sistemi’nin gerekliliklerini yerine getiriliyor ve her aşamada, uluslararası standartlarda analizler yapılıyor

 


Enerji ve Besin Öğeleri