Loading..

Lütfen Bekleyiniz...

Ayran

Ürün Özellikleri

Tarihçe

M.S. 552- 745 yılları arasında hüküm süren Göktürklerin, ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su eklemeleri, dünyanın ‘tesadüfen’ ayran ile tanışmasına vesile oldu. Ayran sözcüğü, tarihte ilk defa Divan-i Lugat-it Türk eserinde ‘sütten elde edilen içecek’ olarak tanımlandı.

Türk mutfağına ait en yaygın içeceklerden biri olan ayran, dünyada en fazla Türkiye’de tüketiliyor. Yanı sıra Ermenistan, Azerbaycan, İran, Bulgaristan ve bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerinde de tüketimi mevcut…

Ayran yapımında, doğal nitelikli, yağlı yoğurt tercih edilirken, bir ölçü yoğurda, en fazla bir buçuk ölçü su katımı, ‘ideal oran’ olarak kabul ediliyor.

Türkiye

Türkiye’de 2016 yılında, 684 bin 526 ton ayran üretildi

Atatürk Orman Çiftliği

Çiğ sütler, analiz, arındırma, yağ sabitleme ve pastörizasyon işlemlerinden sonra yoğurt ünitemize gönderiliyor. Burada 45 dereceye kadar soğutulan sütlere ‘ayran kültürü’ katılıyor ve 3 saat bekletildikten sonra dolum yapılıyor.

 


Enerji ve Besin Öğeleri