Loading..

Lütfen Bekleyiniz...

Yoğurt

Ürün Özellikleri

Tarihçe

Laktik asit fermantasyonu sonucu elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir ürün olan yoğurt, besin değeri çok yüksek ürünlerden…

Yoğurdun ilk olarak kimlerce ve nasıl üretildiğine ilişkin kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte,  6000 yıldır üretildiği ve tüketildiği tahmin ediliyor. Yoğurt’ kelimesinin Kaşgarlı Mahmut tarafından da Divan-ı Lügat’üt Türk’te kullanıldığı tespit edilmiş durumda. Yoğurdun tüm dillerdeki adı da Türkçe…

Yüksek kalsiyum oranı, B2, B12, B6 gibi vitaminler ve protein içermesi nedeniyle dünyada tüketimi en yaygın ve besleyici gıda maddelerinden olan, yoğurtla Avrupa’nın tanışması, Osmanlı İmparatorluğu zamanında oluyor. Bu dönemde yoğurt, Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle, Balkanlar’daki sancaklardan, Avrupa’daki bazı krallara şifalı yiyecek olarak gönderiliyor.

Yoğurt ile yapılan pek çok yemek ve içecek türü bulunuyor.

Türkiye

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de; 2016 yılında, 1 milyon 178 bin 778 ton yoğurt üretildi.

Atatürk Orman Çiftliği

1930 yılında pastörize süt üretimine geçilen Atatürk Orman Çiftliği’nde, aynı tarihten itibaren yoğurt,  beyaz peynir ve kaşar peyniri üretimi yapılıyor.

Tesislerimizde, platform testlerinden geçen çiğ sütler, yabancı maddelerden arındırılarak, önce pastörize ediliyor ve yağ oranı sabitlendikten sonra yoğurt ünitesine gönderiliyor. Buharlaştırıldıktan sonra soğutuluyor ve yoğurt kültürü katılarak, dinlenmeye bırakılıyor. Soğuk hava deposunda bir gün bekletildikten sonra servise sunulan yoğurdumuz, her aşamada analizden geçiriliyor.

 


Enerji ve Besin Öğeleri