Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü
www.aoc.gov.tr
Tel : +90.312.211 01 70 - 71
Fax : +90.312.211 01 79
Adres : Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü
06560 Gazi/ANKARA
  İhale İlanları
  Duyurular
Gazi Piknik Alanı Yenileme Çalışmaları
Gazi piknik alanımız yapılmakta olan yenileme çalışmaları nedeniyle geçici süre ile hizmete kapatılmıştır.
E-Defter ve E-Fatura Kullanımı
Kurumumuzun Elektronik Defter tutma ve Elektronik Fatura kullanma mükellefiyeti bulunmamaktadır.
Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü Sosyal Medya Hesabı
Twitter, facebook vb. sosyal medya ortamlarında Kurumumuza ait hesap bulunmamaktadır.
AOÇ Konut Yönergesi
Yönetim Kurulunun 10/05/2012 tarih ve 113 Numaralı Kararı Gereğince A.O.Ç. Konut Yönergesi
Tenekeli ve Tüplü Sertifikalı Meyve Fidanı Satışlarımız Devam Etmektedir.
2014 yılı Süzme Çiçek Balı Alımı
Müdürlüğümüz tarafından, Arıcılık Kayıt Sistemi'ne kayıtlı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan Bal Üreticisi Ruhsat sahibi tüm Kooperatifler, Üretici Birlikleri ve Üreticilerden 2014 yılı Bal alım sezonu başında 100.000 kg tenekeli Süzme Çiçek Balı alımı yapılacaktır.

 Anasayfa >> İdari Yapı >> Birimler >> Ziraat Sanatları Müdürlüğü

 

ZİRAAT SANATLARI MÜDÜRLÜĞÜ

( SÜT VE SÜT MAMÜLLERİ FABRİKASI )

 



TARİHÇE

Atatürk’ün kurduğu ve vasiyetiyle halka bıraktığı Atatürk Orman Çiftliğinin endüstriyel birimlerinden biri olan Süt ve Süt Mamulleri Fabrikasının kuruluşuna 1953 yılında başlanmıştır. Daha önce küçük imalathaneler halinde yoğurt ve peynir üretiminde bulunan Çiftlik, bu tarihten itibaren kurmaya başladığı fabrikanın çalışmalarını UNICEF’in de katkılarıyla 1957 yılında tamamlamıştır. Bu tarihte tesis Türkiye’nin modern anlamda ilk pastörize süt ve süt mamulleri fabrikası olup, tamamen otomatik cihazlarla donatılmış ve en son teknolojiyle üretilen süt ve süt mamulleri, Ankara halkının hizmetine hiylesiz ve nefis gıda maddeleri olarak sunulmuştur. 1964 yılında fabrika büyütülerek 25 bin litre/gün kapasiteye ulaştırılmıştır. Fabrika zaman içerisinde sürekli yenilenmiş, çeşitli makine, araç, ekipman ve tesislerle takviye edilerek geliştirilmiştir. Halen fabrika tek vardiyada, günde yaklaşık 100 bin litre sütü pastörize edecek ve 20 bin litre sütü yoğurda dönüştürecek kapasitededir. Peynir Ünitesinde yapılan çalışmalarla günlük kapasite 4 tondan 10 tona çıkarılmıştır. Atatürk Orman Çiftliği Süt Fabrikasında pastörize içme sütü, yoğurt, ayran, tereyağı, dondurma, beyaz peynir, kaşar peyniri ve dil peyniri üretimi yapılmaktadır. Tesis yurdun muhtelif yerlerinde (Burdur, Kayseri vb.) kurulmuş ve modern cihazlarla donatılmış 15 adet süt toplama merkeziyle sağlıklı süt toplamakta olduğu gibi kuruluş amacına paralel olarak süt üreticisini ve süt üretimini de desteklemektedir.

Sektörde önemli bir yere sahip olan AOÇ Süt ve Süt Mamulleri Fabrikası, 2010 yılında yeni bir hamleyle keçi sütü işlemeye başlayarak endüstriyel anlamda pastörize keçi içme sütü ve keçi sütünden ürünleri (yoğurt, peynir, tereyağı, dondurma gibi) tüketiciye arzetmiştir. Böylece Ankara’da sayısı çok azalan keçi popülâsyonunda bir hareketlilik sağlanmıştır.

2011 yılında dondurma ünitesine yapılan yatırımlarla eşsiz tat ve yapıdaki AOÇ dondurmasında ürün çeşitliği arttırılmış ve kornet dondurma üretimi başlamıştır.

ISO 9001:2008 ISO 22000:2005 belgelerine uygun olarak hijyenik, hiçbir katkı malzemesi kullanılmadan doğal ve sağlıklı ürünler üretilmektedir.

Kuruluştaki amaç, İnsanların, özellikle çocukların sağlıklı süt ve süt mamulleriyle beslenmesine yardımcı olmaktır. “Ana sütü kadar temiz, ana sütü kadar saf ve doğal” hedefiyle insanlara doğal, katkısız ve hilesiz süt ve süt ürünleri sunmak en önemli amaçtır. Ayrıca AOÇ Müdürlüğünün genel amacına paralel olarak üreticinin daha bilinçli, verimli ve sağlıklı süt üretimine katkıda bulunmaktadır.

 

 

 

 

AOÇ MÜDÜRLÜĞÜ SÜT VE SÜT MAMULLERİ FABRİKASI

ÇİĞ SÜT ALIMI

Fabrikanın ihtiyacı olan çiğ sütler (inek ve keçi sütü) 4734 sayılı KİK hükümlerine uygun olarak alınmaktadır. Bu doğrultuda;

a)    Üretici Birliklerden,

b)   Üretici Kooperatiflerden,

c)    Doğrudan üreticiden

ihtiyaca göre inek ve keçi sütü alımı yapılmaktadır.

Fabrikaya süt vermek isteyen üreticilerin, kendilerini tanıtan ve iletişim bilgilerinin mevcut olduğu bir dilekçe ile ‘Kasım’ ayında başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu başvurular yönetim tarafından değerlendirilir ve dilekçe sahibine; ihtiyaç var ise olumlu, ihtiyaç yoksa olumsuz bir cevap verilir.

ÇİĞ SÜT ALIM FİYATI

 Çanakkale, Burdur, Balıkesir yöreleri üstbirlikler-kooperatifler ihaleleri sonucu oluşan çiğ süt fiyatları ile SET-BİR fiyatı göz önüne alınarak bölgelere göre ortalama bir taban fiyat oluşturulur. Taban fiyatın üzerine çiğ sütün yağ-dansite-somatik hücre özellikleri sonucu ilave prim yada kesintilerle net alım fiyatı hesaplanır.

 YARDIMCI MADDE, MALZEME ALIMI

İhtiyaca göre yardımcı madde (krema, süttozu, şeker vb) ve malzeme-ambalaj malzemesi alımları 4734 sayılı KİK hükümlerine uygun olarak yapılmaktadır. İhale ile alımlarda bilgiler kurum sitesi (www.aoc.gov.tr), yerel gazeteler, KİK bülteni ve EKAP’tan alınabilir.

 

AOÇ MÜDÜRLÜĞÜ SÜT VE SÜT MAMULLERİ FABRİKASI ÜRÜNLER

İnek sütünden ürünler;

a)    Günlük pastörize içme sütü (cam şişe ve karton kutularda)

b)   Yoğurt (cam ve plastik ambalajlarda)

c)    Ayran ve Kefir (cam ve plastik ambalajlarda)

d)   Tereyağı

e)    Dondurma

f)     Beyaz peynir, Kaşar ve Dil peyniri

 

Keçi sütünden ürünler;

a)    Günlük pastörize içme sütü (cam şişede)

b)   Yoğurt (toprak kapta)

c)    Tereyağı

d)   Dondurma

e)    Beyaz peynir, Kaşar peyniri

 (Pastörize içme sütünde light süt, yoğurtta köy yoğurdu, kaymaklı ve süzme yoğurt, dondurmada sade, kakaolu, meyveli, damlasakızlı, Maraş usulü, kornet dondurma vb çeşitleri mevcuttur)

 

 

 

ÜRETİM

Üretim; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi ve ISO 9001:2008, ISO 22000:2005 normlarına bire bir uygun olarak yapılmaktadır.

Üretim tamamen doğal olarak ve hiçbir şekilde katkı maddesi kullanılmadan yapılmaktadır.

AOÇ’nin olmazsa olmazı, kurucu ATATÜRK’ün vasiyetinde bir madde olan

“Halka nefis ve hiylesiz ürünler sunmaktır”.

AOÇ’nin vazgeçilemez sloganı

“Ana sütü kadar temiz, ana sütü kadar saf ve doğal” dır.

 

SATIŞ

Müdürlük yerleşimindeki Satış ve Tanıtım Mağazası’ndan tüketiciye doğrudan ürün satışı yapılmaktadır.

Ankara’nın her noktasındaki bakkal, büfe, market ve satış noktaları ile ulusal ve yerel zincir market şubelerinde ürünler tüketiciye ulaştırılmaktadır.

Kurumun son yıllardaki hamlesiyle ürünler, yine ulusal ya da zincir marketlerle yapılan anlaşmalarla ve bayilikler aracılığıyla başta İzmir ve İstanbul olmak üzere pek çok şehirde satılmaktadır.

Süt ve Süt Mamülleri Fabrikası Rehabilite Çalışmaları      

Kurumumuzun Süt ve Süt Mamülleri Fabrikasının ürün yelpazesinin genişlemesi ve piyasa arzında büyük bir artış olması sebebiyle, fabrikamızın güçlendirme çalışmaları devam etmektedir.

  • Daha modern bir hizmet sunması amacıyla tamamen yenilenen laboratuar 2012 yılının Haziran ayında hizmete alınmıştır.
  • Dondurma kalitesinin yükseltilmesi ve dondurma maliyetinin düşürülebilmesi için şoklama tüneli yapımı 2011 yılı Kasım ayında tamamlanmıştır.
  •  Pastörize içme sütünün dayanım süresini uzatabilmek, 2-3 günden 6-8 güne çıkarabilmek için baktafugatör  (bakteri seperatörü) kullanılmaktadır. Böylece pastörizasyonun yanı sıra mikroorganizma yükünün fiziksel yolla büyük oranda azaltılması sağlanmakta ve raf ömrü uzamaktadır.
  •  2010 yılından itibaren 25 kalemin üzerinde yeni ürün pazara arz edilmiştir. Keçi sütünden üretilen ürünlerimiz raflardaki yerini almış; günlük pastörize keçi içme sütü, toprak kapta keçi yoğurdu, keçi süzme yoğurt, pastörize keçi tereyağı, keçi dondurması, kültür keçi peyniri,  keçi kaşarı ve keçi eski kaşarı gibi ürünlerin halkımıza sunumu sağlanmıştır.  
  • AOÇ dondurmasında sade ve kakaoluya ilave olarak üretilen damlasakızlı, Maraş usulü, Antep fıstıklı, dağçilekli, yabanmersinli, frambuazlı, ballı, narlı, kefirli ve diyabetik ve keçi sütünden dondurma gibi ürünlerimiz yanında, yapılan yeni yatırımlar sonunda sade ve kakaolu kornet dondurma üretimine başlanmıştır.
  • Ankara Üniversitesi Gıda mühendisliği Bölümü Mikrobiyoloji Laboratuarı ile yapılan ortaklaşa çalışma ile elde edilen yoğurt mayası AOÇ Çiftlik Yoğurdu üretiminde kullanılmaktadır. Bu çalışmada Artvin, Çankırı, Aydın, Çorum illerinin köy yoğurtlarından yoğurt yapan bakterilerin seleksiyonu yapılmıştır. Böylece nesilden nesile aktarılarak, içine dışarıdan başka bir kültür karışmadan günümüze ulaşan ve Klasik Türk tipi yoğurdu oluşturan bu bakterilerden laboratuar ortamında izole edilerek çoğaltılan kültürler yoğurt yapımında kullanılmaya başlanmıştır. Yurt dışından hazır kültür satın alınması yerine, yerli yoğurt kültürünün kullanılması ve çoğaltılması sağlanmıştır. Bu çalışmayla ileride bu kültürün liyofilize halde paketlenmiş olarak ülkemiz üreticilerine ithal kültürler yerine bir alternatif olarak sunulabilmesi mümkün olacaktır.
  •  Geri dönüşsüz cam şişede ve bag-in box torbalarda pastörize süt satışlarına başlanmıştır.
  •  2012 Mayıs ayının başında süt kaymağı üretimine başlanmıştır.
  •   Eski kaşar üretimi için yeni olgunlaştırma odaları inşa edilmiş, en az altı ay olgunlaştırma süresi gerektiren bu ürünün aslına uygun ve daha hijyenik koşullarda üretimini gerçekleştirmek için bir yatırım yapılmıştır.

 

AOÇ MÜDÜRLÜĞÜ SÜT VE SÜT MAMULLERİ FABRİKASI İLETİŞİM BİLGİLERİ

Telefon:       (312) 211 01 70

                   (312) 211 02 14

Faks:           (312) 211 01 79

                   (312) 211 02 87

e-posta:        aoc@aoc.gov.tr  

Elektronik Ağ: www.aoc.gov.tr

 

 

Düzgün bir görünüm için en az 1024 x 768 pixel çözünürlük ve internet explorer 7.0+ tarayıcı kullanınız.