Loading..

Lütfen Bekleyiniz...

Japon ayvası

Latince :Chaenomeles (Cydonia)
Familya : Chaenomeles;Rosaceae
Anavatanı : Doğu Asya
Mekan : Dış Mekan
Grup : Süs Ağaçları

Tanımı: Park ve bahçelerde tekli, gruplar halinde veya çit bitkisi olarak çok sık kullanılan, 3 m kadar boylanabilen, sık dallı, yaygın ve bodur gelişen bir çalı türüdür. Dalları dikenli,  yumurta veya oval şeklinde yapraklarının üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü açık renkli, tüysüz ve sapı kısadır. Çiçeklerin birkaç tanesi bir arada buket halinde, koyu kırmızıdan beyaza kadar değişen renk alır. Erken ilkbaharda mart-nisan aylarında yapraklanmadan önce çiçek açar. Yenebilen minik ayvaya benzer ve sarı yeşil renkli, güzel kokulu meyveleri vardır. Ayrıca özellikle yurtdışında çiçek aranjmanlarında da kullanılmaktadır.

Işık İsteği: Işık- yarı gölge bitkisidir. Güneşli ortamları tercih eder.

Sıcaklık İsteği: Ilıman ve serin iklimlerde yetiştirilebilir. – 25 dereceye kadar dayanıklıdır.

Toprak İsteği: Her türlü toprağa rahatlıkla uyum sağlar.

Sulama: Sulama zamanı ve su miktarı çevre koşullarına ve toprak yapısına göre değişmektedir.

Budama:  Budama özel bir form vermek ve bol çiçek vermesi amacıyla, çiçekli ya da çiçekli dönemi bittikten hemen sonra yapılmalıdır.  

Üretimi: Tohum, daldırma, çelik ve aşı ile üretilebilmektedir.

Hastalık ve Zararlılar: Kara leke, yaprak bitleri ve akarlar çok sık görülmektedir